Litera U - idei, activități

  Vă propun o listă cu idei și resurse pentru litera M. Multe dintre ele le-am folosit în clasa pregătitoare. Clasa I nu e atât de ofertantă cu timpul, deja simt că alerg printre litere. Of!  😊Coronițe cu literele u și U, cu imagini sau o coroniță cu ursuleț. Pot fi printate pe coli colorate sau pot fi făcute pe foi albe și copiii să le coloreze.  Descarcă  coronita U    coronita U-urs 😊Brățări cu litera U și imagini.   descarca 😊Surprize de pus pe băncuțe- un jeleu ursuleț și o umbreluță de pus în pahar. 😊Propuneți copiilor să aducă obiecte care încep cu U. Numărați obiectele, comparați-le, găsiți asemănări, deosebiri, analizați denumirea lor - sunete, silabe, alcătuiți enunțuri, faceți jocuri de rol, vorbiți despre rolul lor. 😊Provocați-i să găsească răspunsul la câteva ghicitori. Iată câteva exemple: În cojoc întors pe dos Mormăind morocănos, Umblă pustnic prin pădure După miere, după mure. (ursul) Eu pe orișicine Întâmpin când vine. Când pleacă afară, Eu îl petrec iară. (ușa)

Litera Ț - idei activități - clasa pregatitoare

 Ce activități poți integra când predai litera Ț? Ce jocuri folosești pentru exersarea scrierii și citirii cuvintelor/ propozițiilor ce conțin cuvinte cu litera Ț. Ce materiale și jocuri folosești la matematică? 

Iată câteva idei:

Ț vine de la ȚARĂ - ȚARA MEA

💙cântece ”Frumoasă-i țara mea”   ”Țara mea-i un colț de rai” 

💛poezii ”Țara mea”, de Otilia Cazimir

💓Să țesem frumos (cu benzi de hârtie)- steagul sau un covoraș

 Le-am arătat modelul. I-am provocaT să îl studieze și să încerce să facă și ei. Nu le-am dat deloc indicații. A fost interesant de urmărit strădania lor. Până la urmă, după mai multe încercări, și-au dat seama cum să facă să nu se mai suprapună fâșiile. Unii au reușit singuri, alții au avut nevoie de ajutor, dar le-a plăcut foarte mult💙Țesături - modele românești pe costumul popular- găsești aici multe modele- realizarea unor modele  simple pe rețea matematică. 

Eu am o carte DEOSEBITĂ despre IA noastră. Mă va ajuta mult. 

(Mulțumesc, Ana! Ești minunată!💓):

  
Le-am început modelul, ei au continuat. 


💛 String Art - arta cu ață și ȚINTE (cuișoare)- Harta României, drapelul sau litera Ț. Doar pentru curajoși, e o tehnică interesantă. 

💓Călătorie prin ȚARA MEA - căutare, pe harta României, a localităților, județelor,... ce conțin litera Ț.

 

💙💛❤️Vlad ȚEPEȘ - discuții despre domnitor, o legenda

Ț de la ȚÂNȚAR 

😊 poveste ”Țânțarul lăudăros” o găsești aici.

😊 ȚÂNȚARUL CÂNTĂREȚ confecționarea unei jucării din sârmă plușată- iese o jucărioară foarte simpatică-

 inspirație de aici.
🤠JOCURI DE ROL - ȚESTOASA ȘI ȚÂNȚARUL 😊 Borcanul cu țânțari - Cartonașele cu țânțari se folosesc la matematică pentru efectuarea calculelor. Am pus buline cu scai pe borcan, 10 câte 10. În fiecare calcul am discutat despre formarea zecii, a fost ușor să vizualizam cu ajutorul bulinelor. 

Inspirație de AICI

Ț de la TESTOASE

Am ascultat fabula "Țestoasa și iepurele", apoi am discutat despre personaje și despre asemănările /deosebirile dintre comportamentul lor și al nostru. 

😊ȚESTOASA JUCĂRIE - Am printat de AICI foarte simplu și ușor de făcut.

😊Interesanta este și ȚESTOASA din cofraje de ouă. Găsești Aici ideea. 

😊ALFABETUL JUCĂUȘ - CUM DESENEZI O ȚESTOASĂ PORNIND DE LA Ț. Am descoperit niște clipuri scurte, foarte frumoase despre litere și cum integrezi litera într-un desen. Găsești pe YouTube aici:


🙃Joc literele T-Ț Încurcătura țestoaselor îl găsești Aici
🤩Vom folosi ouăle de țestoasă și la matematică, vom formula probleme cu ele, vom rezolva exerciții. 
🐢Cântec" Omleta din ouă de broască țestoasă "
🐢Curiozități, enciclopedii, informații despre țestoase. 

Ț de la ȚAP 
Voi folosi ideea Emei, minunata noastră EmaLaScoala. 
Am găsit pe YouTube un videoclip cu povestea" Țapul și șarpele "citită și meșterita de Ema. Mi-a plăcut foarte mult. Voi realiza macheta 3D- râul, livada...Țapul - după ce le citesc povestea, ii las să povestească folosind macheta. 
(PS Ce fain a întrat tapul în apă! Va pun link să vedeți ce super e ideea. Mulțumesc, dragă Ema! ❤️)

Voi ce idei aveți pentru litera Ț? 
Mult succes și inspirație! 
       Ilona 

Comentarii