Fracții - Roata fracțiilor

Roata fracțiilor         Un material despre reprezentarea fracțiilor când întregul este un cerc. Se poate lipi ca un glob sau pe caiet. Fiecare cerc se îndoaie pe jumatate si se lipesc jumătățile una peste alta. La sfarsit se lipeste pe caiet sau se formeazo o sfera. Materialul are 2 dimensiuni.        Dimensiunea mare a materialului poate fi plastifiată si folosită la tablă, fiecare cerc individual.            descarca  materiale despre fracții   roata fractiilor, lapbook, mindmap, exercitii amuzante, joc ”eu am/cine are”.      Mult succes!  

Aproximarea numerelor naturale 0-1000 - joc cu cartonase

Aproximarea numerelor naturale. Rotunjirea numerelor 0-1000
Joc cu cartonase

        Am ajuns la estimări și aproximări. Unii copii au înțeles ușor, dar sunt și câțiva care încă nu au priceput. Am realizat un joc care să îi ajute să vizualizeze modul de aproximare la sute.
       Copiilor le-a plăcut mult jocul și sper că le-a clarificat puțin mai mult aproximarea. 
       Fiecare copil alege un cartonaș pe care este scris un număr de trei cifre. Găsește intervalul corespunzător numărului și aduce în prim plan cele două numere formate doar din zeci, apoi caută locul potrivit și așază numărul pe ”axă”, în funcție de cifra zecilor. 

       Realizarea jocului este foarte simplă:
Pasul 1: Am tăiat 2 fâșii de carton mai tare dintr-o cutie.
 Fiecare fâșie are 40 de cm.
Pasul 2: Am capsat fâșiile suprapunând 8 cm.
 
Pasul 3: Am îmbrăcat fâșiile în coli colorate, am marcat cu o culoare contrastantă jumătatea-locul lui 5.
Pasul 4: Am măsurat câte 8 cm pentru locul fiecărei cifre și am trasat cu o cariocă de culoare închisă.
Pasul 5: Am lipit cifre colorate pentru a realiza axa. Pentru a o putea agăța, am folosit o clemă cu șnur, iar pentru a putea agăța numerele agrfe de birou desfăcute.
  
Pasul 6: Am tăiat pătrate cu latura de 5 cm din carton de la coperte vechi și am scris pe ele numere. Am făcut mai multe decât numărul copiilor din clasă. Cu ajutorul perforatorului am realizat o gaură în partea superioară.

Pasul 7: Numerele formate doar din sute, necesare pentru stabilirea intervalului și alegerea aproximării le-am scris pe cartoane colorate (8cm/ 12 cm), câte o culoare pentru fiecare interval:
100-200
200-300 ....

A ieșit un joc foarte colorat și copiii au fost încântați.

Am încercat și un joc afară.
     Am trasat cu creta o axă luuuuungă de la 100 la 1000, din 100 în 100 și altă axă din 10 în 10, de la 200 la 400.
     Fiecare copil a primit un cartonaș cu un număr din 3 cifre, și-a găsit locul pe axă și a mers pe numărul corespunzător rotunjirii lui. 
     Nu am avut prea mult timp pentru el, mâine mi-am propus să îl reluăm.

      Voi ce jocuri ați fâcut la aproximare? 
       Vă doresc mult succes!
                   Ilona

       











 

Comentarii