Litera U - idei, activități

  Vă propun o listă cu idei și resurse pentru litera M. Multe dintre ele le-am folosit în clasa pregătitoare. Clasa I nu e atât de ofertantă cu timpul, deja simt că alerg printre litere. Of!  😊Coronițe cu literele u și U, cu imagini sau o coroniță cu ursuleț. Pot fi printate pe coli colorate sau pot fi făcute pe foi albe și copiii să le coloreze.  Descarcă  coronita U    coronita U-urs 😊Brățări cu litera U și imagini.   descarca 😊Surprize de pus pe băncuțe- un jeleu ursuleț și o umbreluță de pus în pahar. 😊Propuneți copiilor să aducă obiecte care încep cu U. Numărați obiectele, comparați-le, găsiți asemănări, deosebiri, analizați denumirea lor - sunete, silabe, alcătuiți enunțuri, faceți jocuri de rol, vorbiți despre rolul lor. 😊Provocați-i să găsească răspunsul la câteva ghicitori. Iată câteva exemple: În cojoc întors pe dos Mormăind morocănos, Umblă pustnic prin pădure După miere, după mure. (ursul) Eu pe orișicine Întâmpin când vine. Când pleacă afară, Eu îl petrec iară. (ușa)

Litera Ș - idei, activități- clasa pregatitoare

 Pentru litera Ș m-am gândit la câteva activități. Sunt sigură că vor fi pe placul copiilor. Sunt activități excelente pentru dezvoltarea îndemânării, a mușchilor mici ai mâinii, a atenției și răbdării.


 ȘNURUIRE - Copiii vor primi cartonul cu litera șerpișor conturată. Ei vor decora, decupa și vor introduce șiretul prin găurele (eu voi face găurelele). 
 Cum să-mi leg șireturile? 
Copiii vor decupa forma papucului, vor exersa mai multe feluri de a introduce șireturile, apoi nodul și fundița. 

 ȘARPELE DIN PASTE - ÎNȘIRUIRE
Pe un șiret se înșiruiesc pastele. De la început se leagă codița, ea nu va permite pastelor să iasă. La sfârșit se decupează capul și se leagă de corp. 
 Este o lucrare simplă și simpatică.

 ȘTAMPILARE
Pentru ștampilare puteți folosi dopul de plută sau ștampile confecționate din cartof.

 MARIONETE DIN ȘOSETE

Cu un pistol de lipit se fac foarte ușor. Eu am folosit: carton din hârtie, carton ”buretos”, pom-pom, ochișori, o șosetă, o fundiță.

 Pasul 1- se măsoară lățimea șosetei, se taie un oval din carton, apoi și din cel buretos.
 Pasul 2- se introduce cartonul în interior, iar cel buretos se lipește (în exterior) acolo unde hotărâți că este gura. se îndoaie ambele cartoane pe jumătate.

 Pasul 3 - se completează cu ochi, nas, etc.

Este foarte haioasă și o putem folosi la jocurile de rol.  


O vom folosi și la muzică  cu ajutorul minunatei  Ana Maria Rusu - Povești țesute
  ȘARPE din scara pisicii. 
Se lipesc, cap la cap, 3 fâșii dintr-o coală colorată, de 2-3 cm lățime. Se formează scara pisicii.,apoi se atașează capul și coada.

 ȘAH - La litera Ș nu putea lipsi șahul. Vom avea 5 minute de șah în fiecare zi. Astăzi le-am prezentat piesele și tabla de joc. Am numărat piesele, le-am analizat, numit, am numărat pătrățelele de pe tablă, ne-am jucat cu pozițiile de pe tablă. Vom continua cu regulile de așezare, de mutare pentru fiecare piesă. Avem o tablă mare magnetică de șah, foarte potrivită pentru clasă, pot vedea mutările toți copiii.
Am găsit și un tutorial bun despre șah https://www.youtube.com/watch?v=Yraysvz-hj0 

 ȘOTRON - Sper să fie cald.

Vom exersa adunarea și scăderea cu 5. 
Dacă pietricica aruncată cade pe un număr mai mic decât 5, sărim pănă la ea, apoi vom aduna cu 5, sărind 5 căsuțe în ordine crescătoare. Dacă pietricica va cădea pe un număr mai mare decât 5, vom scădea 5, sărind 5 căsuțe în ordine descrescătoare. Astfel vom afla rezultatul operațiilor.

Vom asculta Schubert SERENADE  (când scriem, desenăm, pictăm, ...)

Și o MUZICOGRAMĂ by Ana Maria Rusu .

Alte resurse pentru litera Ș:
  

Sper să vă fie de folos. Dacă vă plac, o distribuire e binevenită. 

Mult succes!
        Ilona

Comentarii