Fracții - Roata fracțiilor

Roata fracțiilor         Un material despre reprezentarea fracțiilor când întregul este un cerc. Se poate lipi ca un glob sau pe caiet. Fiecare cerc se îndoaie pe jumatate si se lipesc jumătățile una peste alta. La sfarsit se lipeste pe caiet sau se formeazo o sfera. Materialul are 2 dimensiuni.        Dimensiunea mare a materialului poate fi plastifiată si folosită la tablă, fiecare cerc individual.            descarca  materiale despre fracții   roata fractiilor, lapbook, mindmap, exercitii amuzante, joc ”eu am/cine are”.      Mult succes!  

Litera P - materiale, idei, activități

 

 
Am schițat un plan pentru săptămâna literei P. Ea vine la pachet cu adunarea și scăderea cu 3 și circuitul apei în natură. Pe lângă ceea ce ne oferă auxiliarele, voi încerca să introduc și alte activități.

Iată câteva materiale pregătite:

👄Fișă de citire- este structurață pe mai multe cadrane, în funcție de numărul de silabe al cuvintelor. Voi marca silabele și în propoziții (cu creionul)după imprimare.

👍 Rebus - cuvântul descoperit ne va introduce în activitatea despre ”Povestea unui Polonic”
👀 Careu pentru căutarea unor cuvinte ce conțin litera P.  


👌 Fișă de lucru - exerciții de ordonare a silabelor în cuvinte, cuvintelor în propoziție, sinonimie, articularea unor cuvinte.

👏 Provocări - Bilețele cu provocări - vom juca ”Pescarul priceput”- un joc în care vom pescui cu polonicul ouă de plastic (ouăle cu surprize de la kinder ), acestea conțin provocările. 

Poți descărca materialele de AICI .

       O zi o vom dedica lui POLONIC - personajul principal din cartea Mihaelei Coșescu, ”Povestea unui Polonic”. Am achiziționat cartea la clubul de lectură încă din luna noiembrie. Copiii au citit-o acasă cu părinții. Ce vom face noi:

 😊 Vom rezolva un rebus pentru a introduce personajul.


😊 Un brainstorming - Ce poate fi un polonic? -

😊 Vom discuta despre aventurile Polonicului, vom povesti pe baza imaginilor.
😊 Vom căuta în carte și vom scrie cuvinte care conțin litera P.  (paginile alese pentru a căuta)

😊  Il vom desena pe Polonic. Vom desena și personaliza și alte ustensile de bucătărie (voi aduce mai multe obiecte pe care le vom analiza). Vom da voce desenelor cu aplicația ChatterPix
😊 Vom memora 2 strofe. Îi voi provoca pe copii să le cânte (singuri să aleagă un ritm, o melodie), noi vom asigura acompaniamentul cu obiecte din bucătărie-polonice, linguri furculițe, pahare...
😊 Vom juca ”Pescarul priceput”- într-un vas cu apă se pun ouă cu surprize (ouăle galbene în care sunt surprizele de la kinder). Fiecare ou va conține o provocare pe care copiii o vor face în pereche. Dacă nu voi găsi suficiente ouă, voi folosi bile de polistiren sau capace de plastic. Pe fiecare e scris numărul provocării. Copiii pescuiesc capacul si primesc provocarea cu numărul scris.
  

😊 Parcurs aplicativ - concurs pe echipe - Pasul 1- cară un ou (fiert) în lingură- Pasul 2- umple cu apă, cu polonicul, un pahar mic- Pasul 3- cară paharul cu apă, pe un suport, cu mâna întinsă- Pasul 5- varsă paharul într-un vas gradat. Apoi pleacă următorul copil și tot așa. Câștigă echipa care a strâns mai multă apă în vasul gradat.

😊 Mate cu popice&golf- crosa va fi polonicul. Copiii vor face operația de scădere: Câte popice erau? Câte au căzut? Câte au rămas? Vom scrie pe tablă exercițiul.


   Inspirația pentru aceste activități vine de la wordshop-ul organizat de INEDU cu Mihaela Coșescu. Toți participanții au găsit o mulțime de idei pentru a folosi cartea. Am avut onoarea de a asculta povestea lecturată chiar de autoare și de a afla  de la dumneaei cum i-a venit ideea de a face din Polonic personajul unei cărți. A fost o activitate minunată.
   
   PS Dacă ne reușesc activitățile, revin cu imagini. Să ne țineți pumnii!

O altă carte pe care o vom citi în această săptămână este ”Fred, prietenul imaginar”, este un cadou primit de la o mămică pentru clasa noastră. Mulțumim foarte mult! O carte despre prietenie, despre frământările și preocupările copiilor.
  
👫 Vom discuta despre ce înseamnă prieten imaginar. Cum poate arăta un un prieten imaginar.
👫 De ce e important să ai prieteni?
👫 Calitățile unui prieten adevărat.

Alte activități pe care voi încerca să le strecor în această săptămână:
💥 La arte - Cum faci un pahar ORIGAMI? 
 

💥 Construcție 3D - Palatul din pufuleți - In echipă vom construi cu pufuleți uniți cu scobitori- Este o activitate ce apelează la îndemânare și imaginație. Ceva de acest gen:
 (Imagine din 2017 de la o petrecere în pijamale)

💥 Joc ”De-a parcarea”- la CRL vom parca pe răspunsul unor ghicitori, la matematică- pe răspunsul unor operații de adunare să scădere. La școală avem multe mașinuțe mititele, dar se poate conduce și parca o gumă, o ascuțitoare sau orice au copiii mic prin penar. Fiecare copil va primi o fișă cu parcarea.
  

💥 Formează cuvinte/ propoziții - Joc cu pietricele - pe fiecare piatră sunt scrise silabele/ cuvintele, copiii trebuie să reconstituie cuvintele/propozițiile.
 

💥Vom face și câteva experimente cu apa - Circuitul apei într-o pungă 
     Inspirație de aici .
💥 Circuitul apei - Picătura - Ii voi pune pe copii să deseneze fiecare picătură, apoi să lipească- Inspirație de aici.
💥 Ploaia în pahar - Pahar transparent, apă, spumă de ras, colorant albastru, acuarele sau cerneală, pipete sau pensule. aici
💥 Il vom urmări pe Paxi cum explică despre circuitul apei în natură.



💥   La litera P se poate aborda și cartea ”Sylvester și pietricica fermecată”, cu folosirea pietrelor la pictură, la mate ca material concret pentru socotit, la CRL formare de cuvinte cum am spus mai sus.
💥 Sau despre Pământ, cu enciclopedii, planșe, modelaj, desen sau pictură. Noi am făcut deja activități despre planeta noastră. Găsiți aici câteva.
   

Sper să vă inspire activitățile noastre. Dacă vă plac, un share e binevenit. 

Mult succes și inspirație vă doresc! 













Comentarii

  1. Mulțumesc,sunt o mămică cu o fetiță în grupa pregătitoare și aș dori pe lângă școala să mai facem și noi joculețe

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mult drag! Ma bucur că vă sunt de folos ideile! E foarte bine să exersați cu fetița, mai ales prin joc. Spor și mult succes!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu