Sfârșit de an școlar - Sfârșit de clasa a III-a

  Mă străduiesc de ceva timp să îmi pun în jurnal finalul de an școlar la clasa a III-a. Așa că iată ce am gândit și ce am realizat:    Sfâșit de an cu Biscuițel! Nu-l cunoașteți pe Biscuițel? Vă fac eu cunoștință:  Biscuițel este personajul principal din cartea pe care au primit-o elevii mei la sfârșitul anului școlar ”În zbor spre lumea mare”, scrisă de Alexia Gănescu și ilustrată de Simona Radu-Iacobini  , apărută la editura Booklet. O găsiți aici:  https://booklet-fiction.ro/carti/in-zbor-spre-lumea-mare/  sau la oricare altă librărie.  Mie mi-a plăcut foarte mult cartea, scriitura ei, limbajul clar, expresiv, potrivit pentru copii, ilustrațiile superbe și mi se pare că e foarte potrivită pentru trecerea din clasa a III-a în clasa a IV-a, îi pregătește pe copii pentru noile discipline pe care le vor avea, geografia și istoria. Personajele sunt bine conturate, simpatice, te atașezi de ele și intri în aventură fără să-ți dai seama. În ajutorul m...

Plutirea corpurilor. Densitatea.Experimente

 


    Pentru orele de Științe pregătesc foarte des experimente. Copiii sunt mereu încântați, le place să facă experimente, înțeleg mult mai bine noțiunile, orele sunt plăcute. 

   Pentru lecția despre plutirea corpurilor/ densitate am pregătit mai multe materiale și experimente: 

    EXPERIMENTUL 1: un pahar mare transparent, apă, diferite obiecte- bile din metal, zaruri, agrafde de birou, clești de rufe, paie din plastic, lumânări, creioane, cretă și multe alte corpuri din materiale diferite.

     Fiecare copil a participat la experiment, a ales un obiect și, după ce a făcut predicții, a pus corpul în paharul umplut cu apă. Am observat și am notat rezultatul- plutește/ se scufundă. -pe fișa experimentului.



      EXPERIMENT 2: un pahar transparent, apă, sare, un ou fiert 

Mai întâi punem oul în apă- observăm că oul se scufundă.

Punem în apă 2,3 linguri de sare, amestecăm, punem oul, observăm că oul se ridică la jumătatea apei.

Pumen în apă 4,5 linguri de sare, amestecăm, punem oul, observăm că oul plutește.

     Concluzionăm că densitatea amestecului a crescut.



       EXPERIMENT 3: miere, apă, ulei, lapte, alcool sanitar 

     Se fac predicții despre densitatea materialelor, care are densitatea mai mare sau mai mică. Copiii notează pe fișă predicția privind ordinea în care se vor așeza lichidele.

     Se pun pe rând lichidele într-un pahar transparent. Se observă cum, în funcție de densitatea fiecăruia, se așază astfel: miere, apă, lapte, ulei, alcool. Copiii compară cu predicția lor și își notează rezultatul pe fișă.


      Concluzionăm că cea mai mare densitate o are mierea și cea mai mică alcoolul sanitar.

Poți descărca fișa de aici fișa experiment.

Mult succes!

Comentarii